top of page

MASTER HAJI ALLAH DITTA

Tropical Leaves

Haji var en veldig snill og hjelpsom for alle sammen.
Han hjalp alle som han så hadde det trist.

br.png
nor.png
  • YouTube

Kjent av studentene hans som Master sahb, av unge mennesker som Uncle ji, kjærlig av samfunnet hans som Haji og kjærlig av familien som Abbaji.

 

Han var en mann som spilte en grunnleggende og viktig rolle i livet til mange mennesker. Fra barn til voksne.

 

Han hadde denne unike evnen til å kunne trekke folk inn og snakke med dem, uavhengig av alder, farge, rase eller religion. Og så få et unikt forhold til hver av dem, som ble startet med et fast, testende håndtrykk og et lurt smil.

 

Master sahb

Den tidligere delen av livet hans ble brukt på å undervise på en statlig skole kalt Millat High School med base i Channan, Gujrat, Pakistan. Han tilbrakte 14 år med å undervise der, så hadde samhandlet og undervist tusenvis av barn. Mange av dem migrerte til flere forskjellige deler av verden og ville med glede huske sin "Master sahb".

 

Uncle ji

Han migrerte til Oslo i 1976. Han bestemte seg for å registrere navnet Islamic Preaching Institute som en organisasjon i 1986, med den hensikt å gi et rom for Islamsk utdanning og læring. Han begynte med å lære Koranen for en håndfull barn, i sitt eget hjem, og deretter til et par dusin i samfunnshus og leide tomme plasser. Samtidig tok han utfordringen med å lære Hifz til en håndfull barn (hvorav noen nå leder Taraweeh årlig). Det er her, han ble kalt "Uncle ji" av de små barna til Stovner, sammen med foreldrene og det lokale Pakistanske samfunnet. Han underviste hundrevis av barn og fortsatte å undervise så lenge helsen tillot ham det.

 

Haji

Etter hvert fant han et sted for de lokale Muslimene å kalle sine egne. Kjøpte det nåværende stedet i 2001. Før dette var det ingen annen masjid innenfor en radius på 5 mil. Frem til da ble folk i området fratatt å be 5 ganger om dagen og ville ofte bare delta på andre moskeer for å be Jummah en gang i uken, noe som ville medføre kjøring i 20-30 minutter. Taraweeh ble bedt på et annet sted hvert år, for eksempel barnehager, kjellere, biblioteker, bomberom blant mange andre åpne områder. Folk ville vente spent i dagene på å bygge opp til Ramadhan for å finne ut om han hadde klart å sikre seg et sted. Ofte ville det til og med koke ned til Maghrib i den første Ramadhan før noe ble arrangert, etterfulgt av febrilsk oppringning av folk i samfunnet, for å informere dem om at Jamaat for Isha & Taraweeh vil stå om 30 minutter.

Den nye masjiden begynte å bli befolket av Muslimer fra hele verden og ble en smeltedigel av nasjonaliteter og bakgrunner. De ga ham kjærlig etiketten "Haji", som ville holde seg til ham til slutten. Han ville ta imot hver og en av dem med åpne armer. Enten de var Somaliske, Marokkanske, Bosniske, Tyrkiske, innfødte Nordmenn, så elsket han dem like godt, og de elsket ham tilbake.

 

Abbaji

Han var en kjærlig bror, far, bestefar, oldefar, onkel, for familien sin. Han hadde et unikt forhold til hver slektning og elsket dem alle. De finner seg heldige som har vært i slekt med et så utrolig individ som vil bli husket av alle og etterlater et hull som ingen kan fylle.

 

 

Det har vært mange vitnesbyrd og minner om Haji delt mellom venner og familier. Hvis du har et godt minne om Haji eller vil dele noen ord om ham, kan du gjøre det ved å fylle ut skjemaet nedenfor.

00100lPORTRAIT_00100_BURST20190417135919412_COVER_2.jpg
Vitnesbyrd

Thanks for submitting!

bottom of page